“Ακατάλληλος για μένα σύντροφος” Τι σημαίνει – πως μπορώ να το διαχειριστώ

“Ακατάλληλος για μένα σύντροφος” Τι σημαίνει – πως μπορώ να το διαχειριστώ

Πόσες είναι πραγματικά  εκείνες  οι φορές που “πιάσατε” τον εαυτό σας να έλκεται από άτομα που όπως αποδείχτηκε στην συνέχεια, δεν σας ταίριαζαν  καθόλου; Πολλές φορές μετά το τέλος μιας γνωριμίας αναρωτιέστε  πως γίνεται, οι πρώην σας σύντροφοι, να  μοιράζονται κάποια  κοινά χαρακτηριστικά τόσο κατά την εξωτερική τους εμφάνιση, όσο κι ως προς  την συμπεριφορά.

Κατά την ψυχαναλυτική προσέγγιση βασική αιτία αυτής της επανάληψης στην επιλογή   ενός  συγκεκριμένου  μοτίβου  συντρόφου, οφείλεται στην ασυνείδητη επιθυμία του ανθρώπου να “αποκτήσει βαθιά οικειότητα ” με μια πατρική ή μητρική φιγούρα, προσδοκία που δεν ικανοποιήθηκε επαρκώς κατά τα πρώτα παιδικά χρόνια.

Σαφώς οι λόγοι που μπορεί κάτι τέτοιο συμβαίνει, δεν περιορίζονται μόνο στην εξήγηση αυτή, αν λάβει κανείς υπόψη την έλλειψη εμπειριών στον τομέα των σχέσεων, την ανυπομονησία για  άμεση συναισθηματική ένωση και ικανοποίηση, μια  τάση  για επιλογή  καταστάσεων  που φαίνονται “οικίες” καθώς  και μειωμένη διάθεση για προσπάθεια σχετικά με θέματα που αφορούν την μελλοντική ευτυχία.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι συχνά η απογοήτευση, η ματαίωση και η παγίωση της αντίληψης ότι  δεν θα βρεθεί τελικά,  σ’ αυτή την ζωή τουλάχιστον , ο/η κατάλληλος  σύντροφος. Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί κάτι τέτοιο μιας και ο απόλυτος  έλεγχος της ζωής είναι ανέφικτος, πόσο μάλλον και η παράλογη πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν τρόποι να προκαλέσετε ευχάριστες για εσάς αλλαγές.

Σκέψεις που ενθαρρύνουν  ευχάριστες αλλαγές:

•    Οτιδήποτε   δεν λειτουργεί αποτελεσματικά για εσάς ή δεν σας ικανοποιεί, μετατρέψτε το (παράδειγμα: τα μέρη που συνηθίζεται να βγαίνετε, την μορφή των πρώτων   ραντεβού, την απόφασή σας να βγαίνετε πάντα με τις ίδιες παρέες, την αντίληψη ότι ο σύντροφος που θα σας προσελκύσει πρέπει να έχει απαραίτητα τα  συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που έχετε εξ’αρχής ορίσει).
•      Σκεφτείτε τον  σύντροφο με βάση τις δικές σας πραγματικές ανάγκες. Ο άνθρωπος με τον οποίο θα μοιραστείτε μια στενή σχέση θα πρέπει να είναι κατάλληλος για εσάς κι όχι για τους φίλους, την οικογένεια ή την κοινωνία γενικότερα.
•    Συνειδητοποιείστε ότι το άγχος και η υπέρμετρη αγωνία να συνδεθείτε με κάποιον/α , είναι τελείως διαφορετικό από το να θέλετε απλώς έναν  σύντροφο. Το πρώτο δηλώνει απόλυτη ανάγκη και απελπισία  ,το άλλο επιθυμία. Οι επιλογές και οι ενέργειες διαμορφώνονται ακούσια από όσα αισθάνεστε.
•    Επικεντρωθείτε  σε ορθολογιστικές σκέψεις και αντιλήψεις σχετικά με φόβους και  απόλυτες πεποιθήσεις (συνήθως οι ορθολογιστικές απόψεις επαληθεύονται από την εμπειρία σας).
•    Η ευτυχία στην σχέση δεν έρχεται πάντα εύκολα, ορισμένες φορές απαιτεί προσπάθεια, εσωτερική παρατήρηση και χρόνο.
•    Αναζητείστε  στην σχέση σας, κυρίως την συναισθηματική σταθερότητα, την καλή επικοινωνία και την συμβατότητα των χαρακτήρων σας (δώστε χρόνο ώστε να βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν, δεν αρκεί να τα φαντασιώνεστε εξαιτίας της έντονης επιθυμίας).
•     Γίνεται ενεργητικοί, πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας, χωρίς να ρισκάρετε την ασφάλεια σας.
•    Αποδεχτείτε  τα λάθη και τις παραλήψεις στις σχέσεις σας, χωρίς να νιώθετε πως σας χαρακτηρίζουν γενικότερα (πχ είμαι ανίκανος, δεν αξίζω ως άνθρωπος).
•    Αξιοποιείστε θετικά όσα σας απογοήτευσαν στην προηγούμενη σχέση προς όφελος της επόμενης, κατά συνέπεια και δικό σας.

Ο τρόπος που αισθανόμαστε συνδέεται άμεσα με  τις σκέψεις και τις αντιλήψεις που διαμορφώνουμε από τα πρώτα  μόλις  χρόνια ζωής(κοινωνικές δομές-στερεότυπα). Από την άλλη όμως  μεριά, οι  ανθρώπινες προσωπικές ανάγκες δεν συμβαδίζουν απόλυτα  με τις κοινωνικές επιταγές και την μορφή των πεποιθήσεων γύρω από τις σχέσεις, τον έρωτα, τους ρόλους  ή την απόρριψη. Η αποξένωση, το άγχος, η ματαίωση και η θλίψη στις ανθρώπινες επαφές,  είναι μόνο κάποιες ενδείξεις στις μέρες μας,που μαρτυρούν  την επιμονή μας να θέλουμε όλα να συμβαίνουν  γρήγορα και χωρίς προσπάθεια.

 

Βικτωρία Χαλκιά-Ντότσικα

Αφήστε μια απάντηση