“Παιδική Γκρίνια”… Ευρηματικοί τρόποι για να μην ενδώσετε!!!

“Παιδική Γκρίνια”… Ευρηματικοί τρόποι για να μην ενδώσετε!!!

Πόσες φορές διαπιστώσατε ως γονείς ότι θα επιθυμούσατε με έναν μαγικό τρόπο να κάνετε το βλαστάρι σας να σταματήσει την αποκρουστική και εξοντωτική για τα νεύρα σας, ¨κλάψα¨ ? Ο τόνος της φωνής του παιδιού σας και το επίμονο κλαψούρισμα οδηγούν τους γονείς πολλές φορές στα όρια της απελπισίας. Τα παιδιά από την άλλη μεριά που παρατηρούν και ζυγίζουν με ακρίβεια τις αντιδράσεις των γονέων, χρησιμοποιούν την ¨δεξιότητα¨ της γκρίνιας με σκοπό την επίτευξη των στόχων τους.

Οι γονείς έχοντας εξαντλήσει κάθε απόθεμα υπομονής, ικανοποιούν τα αιτήματα των παιδιών με την ελπίδα ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά. Αυτό όμως δεν αποδίδει τις περισσότερες φορές κι έτσι μια νέα επιθυμία πυροδοτεί την κλάψα ως ένα εδραιωμένο μέσο επικοινωνίας μεταξύ παιδιού γονέα. Η αντιπαράθεση δυνάμεων ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα ξεκινά και η κατάληξη είναι εύκολα προβλέψιμη… Η στρατηγική που αποδεδειγμένα βοηθά στην οριοθέτηση του ¨κλαψουρίσματος¨ αναφέρει πως δεν θα πρέπει να γίνεται κανένα χατίρι που ζητιέται με όπλο την γκρίνια.

Πρακτικές συμβουλές προς τους γονείς:

– Μην υποκύπτεται στην γκρίνια προκειμένου να σταματήσει. Στρέφετε την προσοχή σας αλλού δηλώνοντας απλά εξ αρχής ότι δεν είστε διαθέσιμοι να ακούσετε το αίτημά του με τον τρόπο που έχει επιλέξει.

– Εξηγείστε του πως θα είστε έτοιμοι να το ακούσετε μόνο όταν δείχνει να είναι ήρεμο και χωρίς να διαμαρτύρεται “μοιρολογώντας”. (Επαναπροσδιορίστε την επικοινωνία σας κάτω από μια βάση ήρεμης συζήτησης).

– Προτείνετε εναλλακτικούς τρόπους να διεκδικεί τα όσα επιθυμεί. «Θα σου δώσω το ποτήρι αν μου το ζητήσεις με όμορφο τρόπο».

– Αγνοήστε τον ανεπιθύμητο τρόπο που ζητά κάτι και μιλήστε του πρόσχαρα.

– Αν η γκρίνια ξεπερνά τα όρια φύγετε από δωμάτιο και επιστρέψτε όταν πια θα έχει λήξει.

– Σε περίπτωση που είστε στο super market και το παιδί σας έχει στην κυριολεξία αγκαλιάσει με πείσμα το ράφι με τις σοκολάτες, πάρτε το και επιστρέψτε στο σπίτι , εξηγώντας πως μια άλλη φορά θα γευτεί το αγαπημένο του γλυκό.

– Τονίστε και ενισχύστε την έννοια της καλής συμπεριφοράς αποφεύγοντας έτσι μελλοντικές γκρίνιες. (ευχαριστημένοι γονείς συνεπάγεται ικανοποιημένα παιδιά).

– Κάθε φορά που ζητήσει κάτι με όμορφο τρόπο επιβραβεύστε την πράξη του λέγοντας «Μου άρεσε ο τρόπος που το ζήτησες, πολύ καλή η προσπάθεια σου»!

– Ενθαρρύνεται την ανεξαρτησία του παιδιού μέσα στ σπίτι, όπου είναι εφικτό. Το να ικανοποιείτε κάθε του ανάγκη ήταν μια ενέργεια που εξυπηρετούσε, όσο το παιδί δεν ήταν αντικειμενικά σε θέση να τα καταφέρνει και μόνο του .

– Αποφύγετε να χαρακτηρίζεται το παιδί ως γκρινιάρικο αποδίδοντας ταμπέλες και επιτείνοντας τον θόρυβο. « δεν αντέχω άλλο, είσαι απαράδεκτος ,θα με τρελάνεις κ.τ.λ.). Μην εστιάζεται την προσοχή σας στο αρνητικό αυτό χαρακτηριστικό, γιατί απλώς έτσι το αναπαράγεται.

– Διδάξτε εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας στο παιδί.

Βικτωρία Χαλκιά-Ντότσικα

Αφήστε μια απάντηση