Βρεγμένο κρεβάτι

Βρεγμένο κρεβάτι

Το ζήτημα του ελέγχου  των σφικτήρων και συγκεκριμένα της βραδινής ενούρησης,απασχολεί έντονα τον γονέα και ιδιαίτερα όταν το τρίχρονο ή τετράχρονο παιδί δεν έχει ακόμα κατορθώσει να «πετύχει»  αυτόν τον αναπτυξιακό μαθησιακό στόχο. Τα περισσότερα  παιδιά κατά την νηπιακή ηλικία έχουν ήδη κατορθώσει να παρατηρούν και να ερμηνεύουν τις αντιδράσεις του σώματος (πίεση της κύστης και έλεγχος), χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι τα καταφέρνουν πάντα, το ίδιο αποτελεσματικά  και κατά την διάρκεια της νύχτας.  Η μάθηση του ελέγχου του σφιγκτήρα κατά τις βραδινές ώρες απαιτεί μια πιο σύνθετη μαθημένη συμπεριφορά,μιας και το ουροποιητικό  σύστημα πρέπει να αντιδράσει  με διαρκώς αυξανόμενη σύσφιξη, ενώ το παιδί κοιμάται. Το  χαμηλό επίπεδο ωριμότητας  της κύστης του παιδιού, ο ακανόνιστος ρυθμός ύπνου και οι μη ικανοποιητικά αναπτυγμένοι βιορυθμοί διέγερσης κατά την διάρκεια του ελαφρύ ύπνου, επηρεάζουν την ικανότητα του να αντιλαμβάνεται και να αντιδρά στα σήματα ειδοποίησης. Κάποιες φορές το βρεγμένο κρεβάτι αποτελεί ένδειξη ύπαρξης  άγχους, δυσκολιών  και δυσβάστακτων αλλαγών που το παιδί δεν μπορεί να εκφράσει και να διαχειριστεί.(παλινδρόμηση)   Σαφώς αν τα συμπτώματα επιμένουν καλό θα ήταν να ερευνηθούν και  βίο-σωματικοί παράγοντες που προέρχονται από διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος.(ουρολοιμώξεις- πρόβλημα στα νεφρά κ.α)
Στην πραγματικότητα το ίδιο το παιδί καθορίζει ουσιαστικά αυτήν την διαδικασία ελέγχου των ούρων  και όχι οι κοινωνικές ή οι γονικές προσδοκίες. Αν σε αυτόν, τον μη αποτελεσματικό  μαθησιακό κύκλο, προστεθούν το άγχος και η απόρριψη,η βραδινή ενούρηση θα  επηρεάσει  το συναίσθημα και την εικόνα που έχει το παιδί για τον εαυτό του. Όποια  και αν είναι η αιτία εμφάνισης του φαινομένου, οι γονείς θα ήταν καλό να διερευνήσουν με ψυχραιμία και διακριτική διάθεση τους λόγους και σε συνεργασία με το παιδί, το οποίο αισθάνεται ήδη την αποτυχία, να επανεξετάσουν με υπομονή την μαθησιακή αυτή δεξιότητα. Αν καταλάβει το παιδί τους λόγους της βραδινής ενούρησης δεν θα αισθανθεί το ίδιο αποτυχημένο και  με την κατάλληλη ενθάρρυνση, σταδιακά,θα κατορθώσει  τον στόχο.

Βήματα παροχής υποστήριξης στους γονείς:

  • Απόκλιση ύπαρξης διαταραχών της ουροδόχου κύστης και των νεφρών.
  • Ανοιχτή ειλικρινής συζήτηση με το παιδί σχετικά με το πώς νιώθει, τι συζητιέται  γενικώς  για το θέμα αυτό, στο σχολικό και φιλικό του περιβάλλον καθώς και ποια είναι η δική του άποψη για την δυσκολία που αντιμετωπίζει.
  • Παροχή πληροφόρησης στο παιδί για τα πιθανά αίτια εμφάνισης της βραδινής ενούρησης, απενοχοποίηση και  καθησύχαση. Είναι σημαντικό να κατανοήσει τα πραγματικά αίτια του προβλήματος, παρά να κατηγορεί   τον ίδιο του τον εαυτό.
  • Προτείνετε στο παιδί να συγκρατεί συνειδητά και  για λίγο περισσότερο τα ούρα του, κατά την διάρκεια της ημέρας, με  σκοπό την εξάσκηση του ελέγχου της κύστης του.
  • Με την συγκατάθεση του, σηκώστε το ώστε να πάει μόνο του τουαλέτα,λίγο πριν εσείς οι ίδιοι κοιμηθείτε.
  • Χωρίς πίεση, ρυθμίστε το ξυπνητήρι μετά  στις δύο τα μεσάνυχτα   και ξυπνήστε το παιδί  υπενθυμίζοντας του,την άσκηση που από κοινού αποφασίσατε . Απλά ξυπνήστε το, αφήστε όμως  στο ίδιο να παίρνει τον έλεγχο της κατάστασης.
  • Αποφύγετε να μεταφέρεται το άγχος και την πίεση στο παιδί και να δείχνεται άμεσα ή έμμεσα την δυσαρέσκεια σας αν δεν τα καταφέρνει . Οπλιστείτε με υπομονή!
  • Ο ανταγωνισμός και οι κοινωνικές προσδοκίες σε σχέση με τον έλεγχο των σφιγκτήρων είναι μεγάλες και καλό θα ήταν να μην επιβαρύνουμε το παιδί δημιουργώντας επιπλέον άγχος.  Υποστηρίξτε το στην προσπάθεια του, αποτελώντας πρότυπο  ψυχραιμίας, εξηγώντας ότι ίσως χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο.
  • Αν το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι και το έβδομο ή όγδοο έτος ή αν παρατηρείτε στο παιδί χαμηλή αυτοεκτίμηση, δύσκολη προσαρμογή, χαμηλή κοινωνικότητα, απομόνωση, έντονη εσωστρέφεια   και άλλες παρόμοιες συμπεριφορές, ζητείστε την εξειδικευμένη βοήθεια κάποιου ειδικού.
  • Οι μπαμπάδες, τονώστε τον αντρισμό του παιδιού(σε περίπτωση που έχετε αγόρι),  αφιερώνοντας κάποιο χρόνο στην σχέση μεταξύ σας, επισημαίνοντας τα θετικά χαρακτηριστικά  της εμφάνισης ή της προσωπικότητάς του.(Με μέτρο)

Το θέμα του βρεγμένου κρεβατιού παρατηρείτε περισσότερο στα αγόρια, αποδεικνύοντας  έτσι τις έντονες κοινωνικές απαιτήσεις που έχουν αναπτυχθεί γύρω από το συγκεκριμένο  φύλο και φυσικά την ψυχική πίεση  που ασκείτε και επηρεάζει καταλυτικά την συμπεριφορά . Η ακριβής εστίαση στα αίτια,η  υπομονετική  εκπαίδευση και  ενθάρρυνση των γονέων  προς τα παιδιά, αποδεικνύεται πως έχουν, στις περισσότερες περιπτώσεις, θεαματικά αποτελέσματα.

 

Βικτωρία Χαλκιά-Ντότσικα

 

Άρθρο από την σχολική εφημερίδα του νηπιαγωγείου ¨ουράνιο τόξο¨

Αφήστε μια απάντηση