Το αθυρόστομο παιδί

Το αθυρόστομο παιδί

Πως νιώσατε την τελευταία φορά που, το κατά τ’ άλλα τρισχαριτωμένο σας νήπιο , ξεστόμισε την πρώτη του “κακιά” λεξούλα; Τι είδους συναισθήματα νιώσατε την στιγμή που η πράξη του αυτή , έλαβε χώρα μπροστά στα έκπληκτα μάτια συγγενών και φίλων; Η απάντηση είναι μάλλον προβλέψιμη, αν και στην προκειμένη περίπτωση άλλο είναι εκείνο που απασχολεί τους περισσότερους γονείς, προφανώς ο κατάλληλος τρόπος να ελέγξουν αυτή την ανεπιθύμητη συμπεριφορά.

Βασική αιτία εμφάνισης αυτής της συμπεριφοράς οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα παιδιά μαθαίνουν και ανακαλύπτουν τον κόσμο μέσα από την αλληλεπίδρασή τους με το περιβάλλον και τις δραστηριότητες που αυτό προσφέρει. Παρατηρούν, ακούν και αναπαράγουν   τα εξωτερικά ερεθίσματα, με αδιανόητη ταχύτητα και ακρίβεια. Μέσω της μίμησης γνωρίζουν τους κανόνες, τα όρια και την αξία των συναισθημάτων που προκαλούν με τις συμπεριφορές τους. Ορισμένες φορές αρέσκονται να αποσπούν την προσοχή των γονέων με θετικό και ευχάριστο τρόπο, ενώ άλλοτε προτιμούν να βλέπουν στα μάτια των άλλων την έκπληξη και την έκδηλη αμηχανία.

Αρχικά εξηγήστε στο παιδί με ηρεμία και αυθεντικά ειρηνική διάθεση την αξία του να εκφράζεται όμορφα και τις συνέπειες που έχει το λεξιλόγιο του στα συναισθήματα των γύρω του. Το σίγουρο είναι πως θα επαναλάβει την ενέργεια με σκοπό να προκαλέσει την αντίδρασή σας και να ελέγξει τα όρια σας. Μείνετε εντελώς απαθείς, σαν να μην έχετε ακούσει τίποτα σημαντικό(αδιαφορία). Αν δει πως η κακιά κουβέντα δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, πιθανόν να αισθανθεί πως το κίνητρο εξασθενεί ,κατά συνέπεια και η συμπεριφορά του. Αποφύγετε να προσδίδεται στις κουβέντες του μεγαλύτερη ισχύ από αυτή που πραγματικά έχουν.

Αν πάλι η συμπεριφορά επιμείνει, μάλλον το παιδί ζητά απεγνωσμένα την προσοχή σας οπότε και θα πρέπει να πάρετε πιο δραστικά μέτρα. Σε αυτή την περίπτωση ζητήστε του με αποφασιστική διάθεση να πάει στο άλλο δωμάτιο ,ή εγκαταλείψτε εσείς τον χώρο, εξηγώντας απλά τον λόγο αυτής της απόφασης. Αν τύχει να μιλά άσχημα εκτός σπιτιού και με την παρουσία κοινού, προειδοποιήστε το ότι την επόμενη που θα μιλήσει αντίστοιχα θα φύγετε αμέσως. Και κάντε το κιόλας, οι απειλές απλά αποδυναμώνουν την ισχύ και τον λόγο σας. Στις περιπτώσεις που τα παιδιά βρίζουν συστηματικά τους γονείς και μόνο, στρέψτε την προσοχή σας στο ότι το παιδί σας είναι θυμωμένο μαζί σας. Συζητήστε το ανοιχτά, αν νιώθετε έτοιμοι και ακούστε προσεχτικά το μήνυμα που πυροδοτεί τον θυμό του και την ανεπιθύμητη συμπεριφορά.

Οι βλασφημίες αντανακλούν συνήθως την προσπάθεια του παιδιού να πειραματιστεί με την γλώσσα και τα όρια σας. Κάποιες φορές τα αίτια είναι βαθύτερα και εστιάζουν στις οικογενειακές αλληλεπιδράσεις και τους ρόλους . Ξεκινώντας μια προσπάθεια προσεκτικής παρατήρησης της συμπεριφοράς του παιδιού σας, αναρωτηθείτε αν εσείς οι ίδιοι αποτελείται ακούσια και αντανακλαστικά, πρότυπο, την στιγμή για παράδειγμα που οδηγείτε και ένας απρόσεκτος οδηγός φρενάρει αδικαιολόγητα μπροστά σας……!

 

Βικτωρία Χαλκιά-Ντότσικα

Αφήστε μια απάντηση